Aizmirsi paroli?

« Iepriekšējais 12Nākošais »

Aigars 25.Jan 2011
+
-
Plānots, ka no 2013. gada Latvijā tiks ieviestas jaunas transportlīdzekļu kategorijas mopēdiem un motocikliem, informē Satiksmes ministrijā.

To paredz otrdien, 25. janvārī, valdībā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kuru izstrādes nepieciešamību noteikusi jauna Eiropas Savienības (ES) Direktīva par vadītāja apliecībām. Direktīvas mērķis ir harmonizēt transportlīdzekļu kategorijas un apliecības ES, tādējādi veicinot satiksmes drošību.

Likumprojekts papildināts ar divām jaunām transportlīdzekļu vadītāju apliecību kategorijām – AM un A2. Vienotā ES kategorija AM aizvietos Latvijas nacionālo kategoriju M, kas apzīmē mopēdus, bet A2 kategorijā ietilps motocikli, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka. Lai iegūtu A2 kategorijas vadītāja apliecību, personai jāsasniedz 18 gadu vecums.

Savukārt A kategorijas bez iepriekšējas motociklu vadīšanas pieredzes, kā arī D kategorijas iegūšana būs iespējama no 24 gadu vecuma. Ieviešot jaunās kategorijas, līdz tam izdotās vadītāja apliecības nevajadzēs mainīt un tās būs spēkā līdz to derīguma termiņa beigām.

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā arī paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības Latvijā nevarēs izmantot, ja personai ārvalstīs tās tikušas atņemtas vai ir spēkā to izmantošanas aizliegums. Arī šobrīd Latvijā nedrīkst braukt ar ārvalstīs zaudētām tiesībām, taču līdz šim ES nebija efektīvas informācijas apmaiņas sistēmas, kur pārbaudīt apliecības spēkā esamību.

Kā jaunums paredzēts, ka ārvalstnieks Latvijā varēs vadīt transportlīdzekli, ja viņš būs sasniedzis attiecīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai Latvijā noteikto vecumu. Šāda norma ir aktuāla ārvalstniekiem, kas savā valstī ir ieguvušas vadītāja apliecību pirms Latvijā atļautā vecuma konkrētas kategorijas spēkrata vadīšanai.

Tiesību akta projektā iestrādāts arī deleģējums valdībai līdz 2011. gada 31. decembrim izstrādāt noteikumus par prasībām transportlīdzekļu vadītāju eksaminācijas inspektoriem.

zaika 25.Jan 2011
+
-
kāda šim pasākumam jēga?

retromotomans 25.Jan 2011
+
-
paldies par info. Nav īsti skaidrs, vai varēs vadīt mopēdu ar M vai B kategorijas tiesībām esošajiem šo tiesību īpašniekiem vai arī likums attiecas uz jauno tiesību ieguvējiem pēc jaunā termiņa iestāšanās?

[ri4a] 25.Jan 2011
+
-
tieshi tagad gribeju likt pilno A un ko tagad :(

Aigars 25.Jan 2011
+
-
zaika :
kāda šim pasākumam jēga?
Pasēdi vasarā vienu vakaru aiz neko darīt reanimācijā un pavēro cik tautiešus vecumā ap 21-22 ar ķiverēm ievedīs. :) Kā man viens topošais ārsts teica - gribās likt A kategoriju, bet ikreiz, kad ierauga šādus pacientus, pārdomā. Tāda visticamāk arī ir lielākā jēga.

Kategoriju izmaiņas gan ir nedaudz neskaidras.

AivisG 25.Jan 2011 | Pēdējo reizi labots 25.Jan 2011 14:59; labots 1 reizi
+
-
Mans personīgais viedoklis - varēs nokāst kārtējo nodokli. Sadalīšana kategorijās, pārreģistrēšana , n-tās kategorijas. Viss maksā nodevas un nodokļus. Kas maksā, tie var maksāt, ierēdņi domā ka motocikls ir greznuma priekšmets, jo savas resnās pakaļas pārvadā mašīnās.

Bet tas ir fakts, ja motobraucējs izdzīvo nedaudz pāri 20 gadiem, tad brauks ilgi :) Lai arī esmu sastapis pietiekoši daudz prātīgus jaunus cilvēkus kuri nenositīsies arī ļoti jauni un tādus, kuri var nosisties jebkurā vecumā (arī es). Un kategorijai ir maza nozīme.

Krišjānis 25.Jan 2011
+
-
Šoreiz piekrītu Aivim. Nosisties varēs arī 50gadīgs mocikletists

[ri4a] 25.Jan 2011
+ 1
- 0
pie visa vainiga ir pargalviba !
jo visiem ta4 gribas pagonkot, bet nereikjinas ar sekam !
jo ilgak jaunieshiem jagaida tiesibas jo vairak gribesies pagonkot :D

zelch 25.Jan 2011
+
-
gribas jau ticet ,ka kads tur valdiba tiesam domajot par iedzivotaju veselibu ko tadu ir izdomajis, BET paskatoties un paklausoties kas notiek veselibas aprupes nozare mac lielas saubas ,ka tur kadam uztrauc musu veseliba! Ta ka man ari nez kadel atkal tas viss izskatas pec biznesina! :(

Aigars 25.Jan 2011
+
-
AivisG :
ierēdņi domā ka motocikls ir greznuma priekšmets
Izprovocēšu - vai tad nav?

i_edgars 25.Jan 2011
+
-
Aigars :
Pasēdi vasarā vienu vakaru aiz neko darīt reanimācijā un pavēro cik tautiešus vecumā ap 21-22 ar ķiverēm ievedīs.
.
Pilnīgs fufels!! PSRS laikos no 16 gadiem varēja likt un braukt ar jebkuru moci. Pie kam moču bija vairākas reizes vairāk kā pašreiz. Tik ārkārtīgi daudzi nu nesitās gan. Ar mopēdiem no 14 gadiem. Pats sāku braukt (pilnvērtīgi) no 16 gadiem.
Mans dzīves novērojums ir gluži pretējs - jo vēlāk mēģina iemācīties ar kaut ko braukt, jo ilgāk ir jāmācās un jo sliktāk sanāk. Nez kādēļ es nezinu nevienu kas būtu nokārtojis tiesības pēc 70 gadu vecuma - dzīves pieredzes un uzmanības vairāk kā veselai pilsētai kopā! Tos kas mēģināja nolikt zinu gan padaudz.

P.s. A2 jau bija no 16 gadiem, tikai to atcēla, tagat ievieš vēl reizi!

Skaabe 25.Jan 2011
+
-
Piekrītu Aivim, kārtējie birokrātu triki, bet interesanti būtu pavērot kā mainīsies tarifikācija piemēram pakalpojumiem pēc jauniem standartiem. Diemžēl birokrātija ES ir milzīga un organizēta un ne jau vienmēr uz cilvēku ērtumu organizēta, vairākumā pretējā virzienā, Latvija diemžēl šeit izceļas īpaši, tas pats CSDD.geek

Vienīgais, ka prātīgi sakārtota mopēda kategorija .

P.S. Nez felleriem ar taisīs AV ? :D

AivisG 25.Jan 2011
+
-
Aigars :
AivisG :
ierēdņi domā ka motocikls ir greznuma priekšmets
Izprovocēšu - vai tad nav?

Ārzemju motocikls man ir iespēja nokļūt no punkta A uz B ar mazāku laika un degvielas patēriņu. + motoprieks, protams. Sāku sezonu aprīlī, beidzu novembrī. Padomju sortiments vairāk ir nasta nevis greznuma priekšmets. Par greznuma priekšmetu kļūst dažas reizes gadā kad ir pasākumi. Valsts spiež lai es uz šiem pasākumiem pārvietotos nelegāli.

Kristaps 25.Jan 2011
+
-
[ri4a] :
tieshi tagad gribeju likt pilno A un ko tagad :(

Tad būs stimuls tieši tagad likt kategoriju. Līdz 2013 ir vēl laiks.

Un cik skatos, tad mazai A kategorijai jauda būs palielināta uz 35kW no 24kW. Līdz ar to daudz vairāk moči ietilpst. Praktiski visi līdz 600ccm.

Aigars 25.Jan 2011
+
-
i_edgars :
Pie kam moču bija vairākas reizes vairāk kā pašreiz. Tik ārkārtīgi daudzi nu nesitās gan.
Ir pamatotas aizdomas, ka tad nebija brīvi pieejami 600+ kubu aparāti, kuri pāris sekundēs var aizvilkt līdz letālam ātrumam. ;) Ar 80 kmh nogāžoties, iespēja tikt cauri bez traumām ir stipri vien lielāka nekā ar kaut vai 110 kmh.

normal_puika 25.Jan 2011
+
-
Nebūs tā kā tagad, nodod uz A* un pec 2.gadiem automātiski paliek par A kategoriju,
būs divas atcevišķas kategorijas, kuras jākarto no jauna vai vnk būs ilgāks "pārbaudes" laiks?

Vau, 24 gadi, tas ir bargi.

zelch 25.Jan 2011
+
-
Nu nebrīnīšos ,ja būs jāliek pa otram lāgam! Tur tak smuka naudiņa ienāktos gan vecajam labajam CSDD ,gan mācībkantoriem ,varbūt vēl uz kādu specmedkantori vēl izdomās aizsūtīt ,ja tas kādam augstākstāvošajam draugam būs izdevīgi. Es nebrīnītos par NEKO! Tas protams ir tikai minējums ,bet nu ņemot vērā ,kā tās lietas pēdējā laikā (un patiesībā arī senāk) notiek... geek

Pos1k 25.Jan 2011
+
-
normal_puika :
Nebūs tā kā tagad, nodod uz A* un pec 2.gadiem automātiski paliek par A kategoriju,
būs divas atcevišķas kategorijas, kuras jākarto no jauna vai vnk būs ilgāks "pārbaudes" laiks?

Ari interese

demarest 25.Jan 2011
+
-
"normal_puika" :

Automātiski tur nekas nenotiek, tiesības vienalga ir jaunas jātaisa!

koko 26.Jan 2011
+
-
"demarest" :
normal_puika :

Automātiski tur nekas nenotiek, tiesības vienalga ir jaunas jātaisa!

Pārtaisa papīru tikai bez ekšiem utt brīnumiem. Man 2gadi kopš A* būs tieši 2013, tākā redzēs vai dabūšu pilno A vai varēšu braukt ar Ižu kā vienīgo atļauto variantu.
« Iepriekšējais 12Nākošais »

Jaunākie ziņojumi forumā