Sveiciens! Tātad tieši pirms ziemas tiku pie diviem Moskvičiem. Pirmais un tas kuru domāts mīlēt un lolot ir M402. Problēma gan ir sekojoša - jumta zem kura turēt diemžēl nav un katru dienu sanāk smelt ārā ūdeni. tek gar antenu, gar priekšējo logu, gar sānu logiem un vēl velnzin kur, viss ir slapjš. Līdz vasarai nebūs iespēju neko daudz ar viņu darīt, tāpēc gribētos kautkā aizsargāt no tādas izmirkšanas. Itkā ir doma apsegt ar plēvi, bet bail ka tas varētu veicināt rūsēšanu. Bet citu versiju man būtībā nav. Varbūt kādam no jums ir zināms kāds labs variants? Te arī dažas bildes.
M407 ir bēdīgāks, un man principā ir lieks. Ir norakstīšanas dokumenti, darbināts pagaidām vēl nav. Būtībā es viņu gribētu pārdot, lai neaizņem lieku vietu pagalmā. Ja būs kāds nopietns interesents, tad par cenu vienosimies
Man liekas, ka lielāks sliktums ir no tā, ka zem mašīnas ir melnzeme. Lietus un sniegs no debesīm neko sliktu tai mašīnai neizdarīs. Ar plastilīnu aizķepini caurumus ciet, lai netek iekšā ūdens.
Apsveicu! Vareni aparāti, it sevišķi tas M402.
Neesmu gan speciālists, jo visādi varianti tur bija daudz, bet man šķiet, ka pa lielam M402 uz motora pārsega nevajadzētu būt burtiņiem un tai emblēmai jābūt zemāk.
Uz aizmugurējiem spārniem augstās hroma joslas ir īstās un ir baigais retums, pārsvarā jau vairums 402. kaut kad vēlāk pārtaisīti un "uzlaboti".
M402 drīzāk nāca tādi aizmugures lukturi, kā tam bildēs redzamajam 407. - ar 2 hroma līstēm un bez apaļā atstarotāja "bumbuļa".
Bet tur vajag vēl visu noskaidrot pa gadiem, tas tik tāds ārēji paviršs vērtējums.
Vai M402 arī motors un pedāļi palikuši oriģinālie?
Par ziemu zem klajas debess - galīgi neizklausās labi. It sevišķi vecam vāģim, kurš gadiem stāvējis zem jumta, tāds rūsēs vismaz 2x ātrāk. Pa ziemu diezgan krietni papūs un parūsēs.
Mans ieteikums ir šāds (jau izmēģināts):
1) Obligāti auto uzbraukt kaut vai uz koka dēlīšiem, lai nestāv uz mitras melnzemes. Arī grants vai skaidas nav labas. Jo biezāki dēlīši, jo labāk.
2) Sēdināt uz bluķīšiem (kā daudzi to dara) ir visai bezjēdzīgi. Tajās vietās parasti apakša ātrāk rūsē un nav jau Mercedes S600, kuram no svara riepas deformējas.
3) Minimālais variants - ir tādi mašīnas pārklāji, kuri laiž cauri gan gaisu, gan arī lietu. Bet tie ir labāki, nekā klasiskie brezenti un plēves (plēves nekam neder, tā var tikai auto sapūdēt pavisam).
Nekad nedrīkst noklāt līdz pašai zemei - lai vēdinās.
4) Optimālais variants - uzsliet vienkāršu koka karkasu (izmaksas līdz 20Ls max) un pārvilkt tam pāri kādu materiālu, atstāt caurumus ventilācijai.
Tieši tā !
Tikai neatstāt uz melnas zemes, kaut zaļo presēto plēvi nostieptu paklāj apakšā - galvenais jau ir lai mitrums nenāk no apakšas un vējš staigā, bet sāls jau no gaisa nekrīt...!:lol:
Tādu pašu zaļo jau var segt arī pāri ( vai kā telti uzstutēt, pieminēto koka karkasu) , pie apakšas savilkt ar striķi kopā, tur pārklājam tādi speciāli caurumi iepresēti ( tik tā lai gaiss pa apakšu staigā, un nepieguļ jau arī tas zaļais blīvi, ūdens cauri nesūcas...
Man viens paziņa tā bija turējis uz asfalta trīs gadus vienu auto - un nekas ...apakšā zirnekļi dzīvoja, sauss... un pat aprūsējis nekas nebija:)
*
Var jau nedarīt neko, tik aizlīmēt visas šaubīgās "spraugas" ar makgaivereni un aizķepēt lietus caurumus ar plastilīnu, nu cietais, nemelnzemes pamats gan ir obligāts !
man viens buss tā 2.5 gadus nostāvēja, nekur nekas nesūcās:oops:
*
bet vispār man tas otrais patīk labāk :oops:
tas pirmais tāds pliks izskatās, bet otrais jau ar solīduma piegaršu un pārākuma apziņu...
Ok, pagaidām liekas, ka tad jau laikam būs jāpārstumda un jāpaliek kautkas apakšā. Laikam esmu sliņķis un baigi velk uz domu būs vien jāpastrādā ar makgaivereni. Un tad lai stāv pats par sevi, vismaz vējš vilks visur apkārt un cauri + vajadzības gadījumā varēs ļoti vienkārši klāt tikt.
Par pašiem moskābeļiem. Nu 402 kā jau Versipellis rakstīja, jā.. lampas pakaļējās ir no 407, savukārt 407 ir no 402, bet priekšā gan viss cik man šķiet ir pareizi. Vienīgi, sarkanā haubes dekora trūkst, kuru domāju no 407 pārlikt. Iekšā viņam stāv jau jaunais motors, bet īstais arī ir uz vietas un darba kārtībā. Pedāļiem nekas slikts arī nodarīts nav, viss kā pienākas
Nu par 407 stāsts ir tāds, ka viņam ir pārlikts ātrumkloķis no 410, bet atkal labā ziņa ir tāda, ka tur tā pārlikšana senos laikos ir izdarīta cik iespējams korekti un arī īstais ātrumkloķis kas nāk pie stūres ar visu mehānismu iet līdzi kā dāvaniņa. Cena iesākumam 180ls ar plašām iespējām tirgoties
Tas jaunais motors jau praktiski tas pats vecais 30.-to gadu Opel motors vien ir, vienīgi augšdaļa ar visu ieplūdes sistēmu pārtaisīta, lai nebūtu jāiepērk no ārzemēm attiecīgas ražošanas iekārtas.
Tajā laikā PSRS pati izgatavot vēl nebija spējīga, praktiski visa autobūve pēc kara balstījās uz karā salaupītajām vācu rūpnīcu iekārtām.
Izklausās paradoksāli, bet tieši tāpēc kara cietusī un zem neizdevīgiem noteikumiem noliktā Vācija drīz vien autobūvē un tehnoloģijas iekārtās apdzina gan PSRS, gan ASV - jo šie "uzvarētāji" vēl apmēram 20 gadus neradīja neko jaunu, bet mēģināja tik izsmelt izvesto (salaupīto) rūpnīcu iekārtu resursus.
M407 nav jauns motors, bet tas pats vecais M400?M401 Opel motors, tikai uzlabots, lai atbilstu tā laika standartam ar 45 ZS.
Jo vairāk meklēju info par M402, jo skaidrāks kļūst, ka oriģiālā komplektācijā to burtu gan uz motora pārsega nav. Tur jau MZMA402 labi aprakstīja vēl dažus sīkumus.
Tāpat arī pie M402 restaurācijas OBLIGĀTI vajadzētu atjaunot un likt tos 3-daļīgos lukturus, kas tagad stāv M407.
Vispār tie 3-daļīgie lukturi ir viens no vislielākajiem deficītiem starp visām Moskvich rezerves daļām, tādi nav vairs atrodami praktiski nekur. Jau apm. 2 gadus meklējam vienam M402 projektam, līdz šim "0" rezultātu.
Sen vairs nav runa ne par cenu, ne stāvokli, tagad vispār nav vairs nekādu piedāvājumu (ne LV, Ne LT, EST un pat RU saitos nē).
Vienīgā vieta, kur redzēju tādus (bet sliktākā stāvoklī, nekā uz bildē redzamā), bija pagājušā gadā krāmu tirgū Igaunijā - prasīja ne vairāk, ne mazāk kā 500EUR (!!!!!!)
Tā kā ar tiem Moskāberu projekiem kārtīgi viss jāapdomā, lai pēc tam nebūtu jānožēlo un jāmeklē detaļas, kas jau neapdomīgi pārdotas.
Jā, par tiem burtiem uz motora pārsega tiešām.. Paspēlējos ar google un kā rādās, tad 402 burtu nav. Tikko paņēmu aŗī 402 modeļa grāmatu. Jap, burtu priekšā nav. Par pakaļējiem lukturiem tagad Tu mani nostādīji jocīgā situācijā.. Itkā jau man viņus vajadzēs uz 402, bet.. Velns, es vēl kārtīgi apskatīšos savos detaļu krājumos. Ja nemaldos, tad man vispār vajadzētu būt vienam trīsdaļīgo lukturu komplektam nevainojamā stāvoklī.
Tas, kas pēdējos gados notiek Ikšķilē, Rīgas 6. vsk. un pēdējā laikā arī Rumbulā - tas patiešām ir HiHI un HaHa.
Spekulanti, spekulanti, vieni vienīgi spekulanti!
Cilvēki, kas pilnīgi zaudējuši realitātes sajūtu!
Par to jau ir stāsts - kaut vai būtu 100Eur par vienu sapuvušu lukturi, pēc būtības tas ir tieši tas pats!
Kamēr būs muļķi un maniaki, būs arī spekulanti, tur neko darīt.
Tikai žēl, ka tik daudziem ir zudusi robeža starp tehnikas mīlestību, restaurāciju un primitīvu spekulāciju.
Tas jau pats par sevi saprotams.
Bet pie klasiska ("vidējā") LV spekulanta kaitinošs ir tas neiedomājamais snobisms, augstprātība, attieksme pret interesentu - apmēram tā: "nu ko gan tu vispār saproti - no tehnikas, no modeļa vēstures, nemaz jau nerunājot par šo detaļu".
Ja es kādu detaļu vai lietiņu pērku - tad kāda tur pārdevējam daļa un tiesības uzstādīt kaut kādus tālākus noteikumus.
Sajūta tāda, it kā detaļa/lieta būtu pārdevēja vienīgā meita.
Kā gribu un māku, tā arī tālāk restaurēju, tā vai citādi konkrēto detaļu lietoju.
Ja turpināsi par pārdoto uztraukties - tad nepārdod!
Ar šo parādību esmu saskāries ne reizi vien.
Vienreiz ļoti konkrēti - nopirku vienam Mercedes hromēto resti, bet drīz vien dabūju labāku. Nopirkto uzliku citam Mersim, lietoju ikdienā. To uzzinājis, tas cilvēks, kas man detaļu pārdeva, sāka pieprasīt to atpakaļ (lai gan samaksāju labu spekulācijas cenu). Žēl, ka šāda stulbuma dēļ kādreiz nākas labas attiecības sapurgāt...
Versipellis : Tas, kas pēdējos gados notiek Ikšķilē, Rīgas 6. vsk. un pēdējā laikā arī Rumbulā - tas patiešām ir HiHI un HaHa..
Sen nav būts 6.videnes kolekcionāru saietā - joprojām mēneša 2.svētdienā 9.00 - 14.00 ?
Vispār jau tur varēja ko par labām cenām izskaņā dabūt, kad trigoņi no savām mantām vaļā kratījās :8): . Bet nu ar to tirgošanos ir tā, ka ir jau visādi kapeikas pis..ji arī ne mazums, kas kaitina tikpat kā kosmonauti. Mans viedoklis ir, ja man nav detaļa vajadzīga par lūžņiem nedošu, bet neplēsīšu, jo citam var noderēt + man līdzekļi savām vajadzībām un tīrāks gaiss. Vectēvam savulaik bija 407ais moskvičs, vēl pus mašīna detaļās sakrāta - kā jau padomju laiku braucējiem . Bet tīrot garāžu atdeva vienam visas tās daļas....mašīnas ar vais nav:roll:
Tur jau ir tā starpība starp "piķa kāsēju" un savas lietas patriotu...
Ir, diemžēl, kategorija, kas tirdzniecību ar senajām detaļām uzskata par muļķu biznesu, iespēju nokāst baigo piķi no faniem, entuziastiem, restaurētājiem ( tāda pārdevēja uztverē - pilnīgiem lohiem, durakiem, aptaurētiem muļķiem, kas gatavi atdot lielu naudu par "kaut kādu pussarūsējušu krāmu"):daa
Jo - "...kur ta šie liksies, nopirks šā vai tā, citur jau nav kur dabūt..."
Reti jau gadās sastapties ar cilvēkiem ,kas izpārdod garāžu, tirgo nost mantu, kas pašam izrādījusies lieka, vai arī izdevies piekļūt kur citi nav tikuši klāt ...bet par samērīgu saprātīgu cenu !
Jo vietā jau būs tāpat jāpērk cita - pašam vajadzīgā un noderīgā. Paprasīsi milzu cenu par savu - pats ar dabūsi pirkt par tikpat lielu....kas nu nemaz vairs nebūs maciņam patīkami... Kā sauc ,tā atskan...
Tie , kas nodarbojas ar senu spēkratu "augšāmcelšanu", jau savā starpā ir daudz maz pazīstami un ,galvenais, vienādi domājoši - Latvija jau ir maza un cits citu mēs te, kaut caur forumiem un saitiem, iepazīstam ātri, nav jau mūsu tūkstošiem...
Adatas no siena kaudzes izlien ātri ,un viedoklis par lietām rodas pietiekami precīzs...
*
Nedari otram to, ko pats nevēlies lai izdara ar tevi... kaut kur dzirdēta , sena patiesība...
Vandoties pa vaboļforumiem, ir jau redzētas detaļas pa kosmiskām cenām, bet ...tās ir domātas eksemplāriem , kurus visā pasaulē var saskaitīt labi ja simtu, kas tiešām ir retums, reāls ekskluzīvums, domātas priekš att.pakāpes retuma auto, oriģināldetaļas, jo ...vesela industrija līdztekus strādā uz aftermarket - vari to pašu visu dabūt n-reizes lētāk, bet Made in China...cilvēkam ir izvēle, bet šeit - lielākoties tiek prasti izmantota pircēja bezpalīdzība , pat bezizeja...
*
konkrēti nepateikšu, bet man stipri liekas, ka vairums šādi "deļci ot retro" nekad mūžā neko nav paši uzbūvējuši, atjaunojuši, restaurējuši....tik negausīgi pelnījuši uz citu hobija rēķina...kā žīdi...
M407 ir bēdīgāks, un man principā ir lieks. Ir norakstīšanas dokumenti, darbināts pagaidām vēl nav. Būtībā es viņu gribētu pārdot, lai neaizņem lieku vietu pagalmā. Ja būs kāds nopietns interesents, tad par cenu vienosimies