Aizmirsi paroli?

Micuks 20.Mar 2011
+
-
Nevaru piekrist, krusttēvs nopirka pilnīgi jaunu 2106 un jau pēc pusgada sākās problēmas ar dzinēju, dzinēju vairākas reizes pār jauca novērsa redzamos defektus, bet problēmu neatrada.
Zinu daudzus gadījumus no radu pieredzes kur jauniem auto ir būtiskas problēmas žiguļiem un moskvičiem!

powermeower 20.Mar 2011
+
-
Micuks :
Vespists :
tēmas virsraksts vairs neatbilst saturam :( Kas vainas oriģinālajiem karburatoriem? Nemaz tik slikti jau viņi nebija, lai tas būtu par pamatu ko uzlabot retro tehnikai.

Oriģinālais karburators bija labs kad degviela maksāja 0,30Kaprikas litrā, citādi jaudas un patēriņa attiecība ir šausminoša! geek
Motors, aizdedze un degvielas sistēma ir morāli novecojusi nemaz nerunāsim par tās efektivitāti!

Autoram iesaku padomāt par elektronisko aizdedzi, tam ir jēga ;)

Ir jau padomāts...
Un ne tikai par to vien...
*
Un , tiem kas sevi pieskaita pie restaurētājiem, gribētu atgādināt - es neesmu restaurators ! Savu pozīciju un vēlmes, attiecībā pret ZAZ jau esmu aprakstījis šeit pat , stipri iepriekš...
Atkārtošos -
Mans mērķis NAV atjaunot 100% oriģinālu auto ( galu galā, ko tad man vajadzēja atjaunot, ja auto ir ražots 91.gadā un noskrējis vien 23Tkm, viss,kas pieder pie šī auto, tam jau bija , pat bez rūsas)
Mans mērķis IR - savest kārtībā ex-soviet ražojuma,GAISDZESES motora, mazauto , lai ar to varētu droši braukt, tieši tāpat kā ar vācu ,GAISDZESES motora, vaboli ! ...noņemot lieko un pieliekot trūkstošo...pēc saviem ieskatiem un pieredzes pie vabolem, protams...man pirmajā vietā ir uzstādījums - AIRCOOLED !!!
tas arī viss...

fire 20.Mar 2011
+
-
http://zaz-tuning.com/

koko 20.Mar 2011
+
-
Manā mūžā ir bijis ZAZ un ir grūti saprast kadēļ ņemties un pārtaisīt. Tā nav ikdienas mašīna, tad arī benzīna ekonomija nav īsta problēma un taisot baigās sistēmas, tāpat iztērē vairāk naudas... Ja saregulēts un vajadzīgās detaļas nomaina pret jauniem oriģināliem, viss strādā un brauc.

Micuks 21.Mar 2011
+
-
fire :
http://zaz-tuning.com/

Tādi uzlabojumi kā elektroniskā aizdedze, ekonomisks karburators nav tūnings, bet gan vairāk progress!
Saregulēt zaz oriģinālo karburatoru, lai izmeši būtu draudzīgāki dabai un auto nezaudētu jaudu nav iespējams vai nu viens vai otrs!

Domāju, ka Latvijā pietiek pilnīgi oriģinālu zazu vajag arī tādu, kuru nemarinē garāža un neizved tautā tikai īpašās dienās, kāpēc, lai to nelietotu vasaras periodā ikdienā un tādā veidā arī priecētu citus?
Bet lai tas būtu gana uzticams un dabai draudzīgs + ekonomisks tomēr ir jāveic uzlabojumi it sevišķi tādi kas skar dzinēju kuram tiem ir vienkārši nepieciešami!
Man zazi bija daudziem radiem, vectēvs sāka ar ZAZ-965 pēdējais bija ZAZ968A visiem bijušajiem zaziem tika uzlaboti nepieciešamības dēļ jo tos lietoja ikdienā! Paši lodējām elektroniskās daudz dzirksteļu aizdedzes, pārtaisīti karburatori, pārtaisītas krāsniņas ar dzirksteles aizdedzi nevis kvēlsveci un citi uzlabojumi!
Starp citu ZAZ-965 krāsniņa bija aizmugurē un kamēr gais atnāca līdz priekšai tas jau bija vēss :D

Pašam man arī zaz bija kopš 14-15gadu vecuma, to skrūvējot arī iemācījos pašus pamatus, kaut tiesības nebija braukāju laukos un tepat par Rīgu vietās kur to varēja darīt bez tiesībām, tā kā ar to arī man ir pieredze un ne maza!

Detaļām pirkām donorus un daudziem bija uzlabojumi par kuriem nemaz oriģinālu cienītāji nezinātu kamēr neizjauktu, bija redzētas diezgan lielas karburatoru pārbūves, no ārpuses izskatījās tuvu standartam.

Runājot ar vairākiem jaunajiem zazu īpašniekiem, kuri ar saviem auto pārvietojās vasaras periodā daudzi atdzīts, ka pat labprāt mainītu pat dzinēju uz kaut ko modernāku! Publiski viņi to neapspriež it sevišķi šādos resursos kur mazie puikas kritizē citus kaut paši nemaz nav neko restaurējuši!

fire 21.Mar 2011
+
-
9 gadus nobraucu ar ZAZiem, kamēr tiku līdz normāliem auto. Karburators kalpoja uzticami, arī par ekonomiskumu nevarēju sūdzēties - 6,5 litri uz 100 km, braucot ar 80 km/h. Ātrāk ar to miskasti, pat jaunu, braukt kļūst bīstami, kaut gan izspiest var 120, bet tad pat Jūrmalas šoseja kļūst par šauru. Par CO saturu ne reizes TA nebiju saņēmis pat aizrādījumus. Arī ziemā, ja vien starteris kaut nedaudz griezās, ar iedarbināšanu problēmas nav bijušas. Vienīgā problēma, kas bijusi ar karburatoru - no nekvalitatīva benzīna pajuka paātrinātājsūkņa virzulīša manžete. Aizdedzes arī tika liktas gan paštaisītas, gan rūpnieciski ražotās tiristornieces, beigās paliku pie klasiskās aizdedzes. Kāpēc tā? Padomju radiodetaļas mēdz atteikt visneiedomājamājajā brīdī. Tranzistori ir nodeguši un kondensatori izšauti gan meža vidū, gan Rīgas centrā. Vienīgais ieguvums no elekrtoniskās aizdedzes - stabili mazie apgriezieni aukstam dzinējam. Biju arī uztaisījis daudzdzirksteļu aizdedzināšanu krāsniņai, bet, kad to pārlej, atkal sākas šaize. Beigās paliku pie parastās kvēlsveces, dedzini kaut 10 minūtes - benzīns, ja vien pienāk, aizdegsies ar garantiju. Problēmas radījusi bremžu sistēma, kad pašregulējošie gredzeni sāk patvaļīgi slīdēt atpakaļ. Nācies bremzēt gan ceriņkrūmā, gan drāšu žogā - un tas viss Rīgas centrā. Dzinēja resurss - zem jebkuras kritikas. Varbūt ar mūsdienu eļļām kalpos ilgāk. Padomjlaikos daži entuziasti bija pamanījušies likt virsū VAZ dzinēju. Rīgā biju piefiksējis 3 tādus ZAZus. Runāju par 25 - 30 gadus senu pagātni.

Micuks 21.Mar 2011
+
-
Lielos vilcienos (un mazos tramvajos) zaz lietotājiem pieredzes ir līdzīgas, bet šādās diskusijās tomēr atklājās ka tomēr ne visā!

Mēs saviem zaziem saregulējām tā lai tas auto ir mazliet jauidīgāks, bet tas protams palielināja degvielas patēriņu un zemāk par 8litriem uz 100/km nebija, regulāri tika braukts maršrutā Rīga-Līgatne un vidējais braukšanas ātrums ap 90km/h protams varēja ātrāk, bet tad jau sākās diskomforts, par stūrēšanu gan neko ļoti sliktu teikt nevaru. uz katru tehnisko tika pārlasītas bremzes, samainīti visi pirksti un bukses piekarē sakopts stūres karteris. No vectēva palikušās paštaisītas presformas pirkstu ieliktņiem, gumijas buksēm un pat tilta buksēm. Pats taisīja lai nebūtu jāpērk brāķi ar apšaubāmas kvalitātes sastāvu kur tie paši ieliktņi pat sezonu neturēja.
Tā kā par stūrēšanu neko sliktu teikt nevaru virs 100km/h.
Ar gāzēm problēmu parasti nebija, bet piemēram ar elektronisko aizdedzi degviela sadeg pilnvērtīgāk!
Ar paštaisīto daudz dzirksteļu aizdedzi arī problēmu nebija, nostrādāja stabili vismaz 15gadus, tranzistori gan bija no armijas elektroierīcēm ņemtas. Ar krāsniņas elektronisko dzirksteli arī problēmu nebija aizdegās ātri, jā atceros ka vectēvs diezgan nočakarējās kamēr saregulēja, bet tas bija to vērts!

fire 21.Mar 2011
+
-
Katram pieredze savādāka. Arī prasības savādākas. Stūres pirkstu ieliktņus pirku Maskavā, tur tirgoja oriģinālos. Oriģinālie bija no pusmīkstā poliuretāna. Rīgā varēja nopirkt tikai 2. Autoremontrūpnīcā presētos. Starp citu, izejvielu tiem piegādāja Aurora - izbrāķētas zeķbikses. Interesanti būtu uzzināt, no kā un pēc kādas tehnoloģijas tika atlieti stūres pirkstu ieliktņi paštaisītajās presformās.

Micuks 21.Mar 2011
+
-
Tad kad viņš taisīja tad biju vēl sīks un īpaši tas neinteresēja, tikai cik pēc redzes atmiņas atceros tad bija vairāki maisi ar kādam granulām (vel daži ir saglabājušies) tās lika kausēt speciālā elektro krāsniņā (varēja alumīniju kausēt) tad lēja formās un lika zem preses, lai liekais par speciāliem urbumiem iznāktu ārā.
Gumijas izstrādājumus taisīja no jēlgumijas un lika vulkanizēties iekš presformām, man vēl bija jātin jātaisa sildelementi.
Un tas viss mājas apstākļos! Būs laiks safotografēšu kā tās presformas izskatās.

P.S.
Vectēvs man bija unikāls tehniskajā ziņā ko tik vien neizgatavoja, mājās lēja virzuļus un cilindrus močiem sev un citiem, savus močus bija pārtaisījis ar stipri lielāku jaudu kā oriģināli un to no ārpuses neviens milicis vai tehniskās skates inspektors nepateica tik brīnījās kur tik labi iet :D

Raimonds Krīgeris 21.Mar 2011
+
-
Lauku meistariem granulas būtu sapnis,tākā nācās izdomāt ko un no kādām plastmasas detaļām pārkausēt un sapresēt.Redzēju kā viens vecā kaluma meistars darbojās ar pašizgatavotām presformām kalēja ēzē un pēc tam presēja.Viņš pataustot atnesto plastmasu uzreiz pateica ko no tās var vai nevar uztaisīt,jo bija sataisījis dažādu detaļu formas. Virzuļus arī viņš lēja un pēc tam apvirpoja pēc vajadzības.

powermeower 23.Mar 2011
+
-
Man galvā ir "iesēdies" piemērs - VW vabole ( ar ko nodarbojos ikdienā), kā derīgs piemērs kam kā ir jābūt...
Pamatā jau pati ZAZa motora konstrukcija ir ļoti līdzīga, tāpēc arī pielietojamie risinājumi un arī detaļas ( ne visas,protams) nav jāizgudro un jāizgatavo pašam - atliek samērot ar ZAZu...ceru, ka izdosies veiksmīgi...
Daudz kas no nepieciešamā ir jau iekrājies darba gaitā un nav speciāli jāpērk vai jāsameklē citur, arī tehnoloģijas pie gaisiniekiem jau pasaulē ir apsūkātas līdz dikti smalkām finesēm, tā kā ...atliek tikai pielietot, jo ZAZs jau būtībā ar ir viens parasts gaisinieks, ar visām tam piemītošajām īpatnībām un specifiku
Vienīgais , kas rada raizes ir nekvalitatīvais metāls , no kā viss ZAZā izgatavots ( no motora līdz pat virsbūvei), un vēl tā krievu smalkā M8 vītne, kas ir visur...un pilnīgā bezjēgā ( nākas mainīt gandrīz vai visas špilkas, lai varētu salikt normālas izturības uzgriežņus (oriģinālos "nogriezt" var elementāri, ja grib piemērot norādītos pievilkšanas spēkus...kas vispār arī ir no pirksta izzīsti, manā skatījumā - daudz par lielu braukšanai ar 95 benzīnu, kompresijas pakāpe tāpat - stipri par mazu )
Pat durvis nevar normāli noregulēt, lai neaprautu kādu špilku vai uzgriezni...ar laiku ,tas vispār tracina, jo vairāk, ja esi pieradis pie vaboles - kā velk, tā IR...
Bet, paldies Dievam, auto ir maziņš un vienkāršs, to pilnveidojamo sistēmu jau nav nemaz tik daudz ( šis tas pat vabolei ir vairāk), un pilnīgi no jauna jau arī nekas īpaši nav jāizgudro..
Lai man veicas !!geek

fire 23.Mar 2011
+
-
Lai Tev veicas, redzu, ka vismaz viens sāk man piekrist, ka ZAZ ir viscaur mēsls kvadrātā. Motora galvas gan pievelc ar norādīto griezes momentu, citādi nāk vaļā. Es vienreiz biju pievilcis maigāk, lai kārtējo reizi nenorautu vītni, bet pa ceļam sāka klabēt un nevilkt motors. Mani noturēja aizmugurē braucošais un pieklājīgi teica "u vas zagorelsa dvigateļ". Līdz mājai bija palikuši kādi 15 km, ar tādu pašu uguņojošu un kūpošu līdz mājai tiku. Ja gribi regulēt durvis, izmantojot civilizētus instrumentus, procedūra būs bez panākumiem. Perestroikas laikā pa TV redzēju sižetu ar nosaukumu "Mazā automobiļa lielās problēmas" par ZAZ rūpnīcu. Tajā filmiņā rādīja, ka durvju regulēšana notiek ar kilogramīgo āmuru. Uzsit pa eņģi, uzsit pa atslēgas fiksatotu un lieta darīta.

powermeower 24.Mar 2011
+
-
Pa lielām ripām , tā jau ar ZAZ ir ... ideja laba , bet izpildījums nejēdzīgs...
Līdzsvaram,
varētu teikt, ka arī starp tā laika un līdzības ne-padomju autiņiem jau arī ir tādi, ar kuriem neviens īsti negrib ķēpāties - es, piemēram, nekad negribētu grābstīties gar Renault , Fiat un Citroen ... lai ko fani par tiem labu neteiktu...metāls varbūt tur ir tiešām labs, toties ideja man galīgi nesaprotama (Citroen,Renault), un brīžiem arī izpildījums ļoti līdzinās soviet ( Fiat)...

P.S. ...atnākot vaļā galvu uzgriežņiem vienkārši zūd kompresija un līdz ar to arī jauda, bet kūpēt un pat degt gan tur nav kam...un ja jau klab, tad tā vairs nav uzgriežņu vaina, bet pavisam kas cits
tikko remontēju tādu VW motoru, kur galvas uzgriežnus ar pirkstiem varēja atskrūvēt...ne tur kas klabēja, ne kā...vienīgi kompresijas nebija tikpat kā nemaz, un motors griezās pārsteidzoši viegli...tikai neparko neleca (!)... tad bīdstieņi paliek "par īsu" un vairs nevirina vārstus, viss virzuļa sapumpētais kaut kas ( jo vārsti vairs īpaši neko nepadod, jo īsti neatveras...) iziet pa vieglāko ceļu starp cilindru un galvu...

fire 24.Mar 2011
+
-
Nesalīdzini VW ar ZAZ. Viens ir auto, otrs sūds. Teorētiski Tu raksti pareizi, bet es rakstu par personisko pieredzi ar ZAZ. Virinās tomēr tie vārsti, ja galvas skrūves vaļā, un sadegšana arī notiek. Un klab arī tīri labi, kad galvas kopā ar cilindriem lēkā augšā - lejā.
Nenoniecini FIAT, man ir bijuši daudz un dažādi auto, bet, lai cik dīvaini tas liktos, vismazāk klapatu no visiem ir bijis ar savulaik desmitgadīgu Fiat UNO 1987. gada 1,7 dīzeli. Nepilnos 3 gados nobraucu 100 tūkstošus, nenomainot nevienu detaļu - tikai eļļu, filtrus, bremžu klučus un riepas. Visas apskates izgāju ar vienu vieninieku par koroziju. Diemžēl viens tips ar 626 Mazdu man to Fiatu pataisīja no aizmugures par pusmetru īsāku. Fiat izturības etalons - žigulis. Visādiem VW, Audi, BMW utt. katrā apskatē parasti ir kustējies kāds sailentbloks, atsaite utt. Par Renault arī varētu ilgi padiskutēt, bet varbūt labāk PM.

Boris 24.Mar 2011
+
-
fire :
Diemžēl viens tips ar 626 Mazdu man to Fiatu pataisīja no aizmugures par pusmetru īsāku.

Man ar tie zum-zum 626 nekad nav patikuši, bet kas attiecas uz ZAZ man kā 16 gadīgam puišelim tas bija izaicinājums jo ZAZ dabūju mantojumā.
ZAZ bija ar sadegušu elektroinstalāciju un vairākiem citiem defektiem, taču pēc vairāku dienu piepūles tas sāka rūkt un pēc pāris nedēļām mani pataisīja par ģerevņas kruto.
Vispār ļoti vienkārša un interesanta a/m, un neviens kam tāda nav nav bijusi nespēj korekti izteikties par šo cccp šedevru.
Visvairāk palicis atmiņā gadījums, kad miliči mūs apstādināja un sāka skaitīt cik tad vienā ZAZ var ietilpt piedzērušu jauniešu un kurš no tiem reāli vadīja to a/m. Beigās vienojās, ka ja visi tiks atpakaļ iekšā a/m un aizbrauks līdz galabunktam tad sankcijas izpalikšot. Varu pateikties miličiem, tie vārdu turēja!

Micuks 25.Mar 2011
+
-
Zaz protams nav autobūves pērle, iespējams Fire ir trāpījies problemātisks eksemplārs ja ir tik ļoti negatīvi noskaņots!

Formas safočēju:
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273281/motoentuziasti/Formas/1.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273289/motoentuziasti/Formas/2.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273297/motoentuziasti/Formas/3.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273313/motoentuziasti/Formas/4.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273322/motoentuziasti/Formas/5.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273331/motoentuziasti/Formas/6.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273351/motoentuziasti/Formas/7.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273359/motoentuziasti/Formas/8.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273397/motoentuziasti/Formas/9.sized.jpg
http://content22-foto.inbox.lv/albums157273411/motoentuziasti/Formas/10.sized.jpg

powermeower 12.Apr 2011
+
-
fire :
Un klab arī tīri labi, kad galvas kopā ar cilindriem lēkā augšā - lejā.
Nenoniecini FIAT...

tad jau tā bija viltus trauksme un tāda viegla šķindoņa/graboņa...
klabēšanu es uztveru kā pulka nopietnāku troksni, ar iznīcinošām sekām
*
Fiats jau nav slikts, bet dikti jau nu novienkāršots savā uzbūvē, ne velti liela daļa cilvēku ( ne tikai pie mums) cenšas labāk izvairīties no Fiat lietošanas ...geek

Sflodur 20.Apr 2011
+
-
Kāds var paskaidrot, ko darīt ar karburatoru, ja viņš pārlej degvielu? Tb Ar regulēšanas skrūvi praktiski nekas nav regulējams vairāk. Karburators tika izjaukts iztīrīts un salikts kopā. Motors vienīgi dažreiz "nelec" kā vajadzētu, diezgan ilgi jāstartē, kamēr sāk štrādāt, dažreiz atkal uzreiz pielec.
Man jau liekas, ka jāņem karburators nost un jāpārlasa vēlreiz.

Micuks 20.Apr 2011
+
-
Līmenis jāregulē!

Sflodur 21.Apr 2011
+
-
Tika izjaukts karburators un konstatets,ka pludiņš maksimālajā stāvoklī atrodas bišķi ielīpi pret korpusu, lai gan viņam jābūt paralēli, tas tika izlabots, bet tik un tā viņš nelec. Kamēr auksts tikmēr viss kārtībā, pielec uzreiz, bet kad pabraukā un motors uzsilst, viņš tukšgaitā strādājot pēc laiciņa noslāpst, tad sākās mocības - pielaist nevar, kādu laiciņu (no kādām padsmit sekundēm, varētu būt līdz pat minūtei) startējot viņš negribīgi ( tā kā ieskrienoties) pielec. Tāda sajūta, ka viņš pārlej degvielu.

Laikam jau būs jāiegādājas jauns karburators vai arī kaut kur jāsaremontē vecais.

Jaunākie ziņojumi forumā