Pirms kāda laika savā īpašumā ieguvu 1973. gada Iž Jupiter 3. Diemžēl komplektācijā ar blakusvāģi no 2. paaudzes.
Mocītis ir nobraucis diezgan maz, jo, kā īpašnieks teica- "parādījās iespēja nopirkt žiguli ar to arī viss beidzās", tā arī mocīts tika iedzīts dziļi garāžā. Diemžēl vecā īpašnieka dēls ir nedaudz pieķēries, mēģinājis uzlabot vizuālo izskatu šo to nokrāsojot, krāsots arī pāri dubļiem un nenoņemot nost krāsojamo detaļu un neko neapklājot, bet nav traģiskākā situācija, es ceru.
Motors strādāja ļoti labi. Pēc 2 nedēļu stāvēšanas pāris reizes uzspiedu pa kurbuli, un ieslēdzot aizdedzi pielēca uz pus kurbuli, strādāja abi cilindri tā kā vajag. Tā kā visas gaismas un bremzes strādāja, nolēmu, ka jādodas uz tehnisko apskati.
Tomēr dienā, kad bija jādodas uz tehnisko apskati, motors galīgi vairs negribēja darboties. Dzirkstele bija galīgi švaka, tā kā līdz šim brīdim nav sanācis regulēt Jupitera aizdedzi, cerēju uz to, ka akumulators izlādējies, nostumjot 100 metrus parādījās dzīvības pazīmes, vēl nedaudz pastumjot pielēca un strādāja viss kā vajag. Paņēmu vienas dienas atļauju un devos ceļā, bet pieveicot 2/3 ceļa (ap 5 km), motors vienkārši noslāpa, tā kā csdd slēdzās ciet pēc 50 min un nebija nekādu instrumentu TA iegūšana atkrita.
Tā kā nebija nekādu instrumentu, bija grūti spriest par defektu.
Pēc stundas stāvēšanas man atveda instrumentus un pāris detaļas.
Tā kā reizē beidza strādāt abi cilindri nolēmu, ka pie vainas degvielas padeves sistēma. Uzliku citu karburatoru, pārliecinājos, ka pienāk degviela un pēc pāris spērieniem pa kurbuli atkal aizgāja, bet pēc īsa brīža atslēdzās labais cilindrs, līdz noslāpa pilnībā.
Mājās nonācu ar auto palīdzību. Intereses pēc pamēģināju iedarbināt, iedarbinājās ar pirmo spērienu pa kurbuli un abi cilindri.
Pašlaik domāju, ka nav ko steigties, laikam jau TA jāatliek uz nākamo gadu, kad IŽ būs savests kārtībā un uzlabots vizuālais stāvoklis.
Bildes ir no dienas, kad mēģināju dabūt TA, 16.08.2019.
Nākotnes plāni pašlaik ir diezgan lieli, bet redzēs kā sanāks.
Plānots pārkrāsot visu motociklu un pie reizes savest kārtībā daudz ko citu.
Iegādāties blakus vāģi no 3. paaudzes.
Pārjaukt motoru ( blīvslēgi, gultņi, virzuļi, gredzeni, pirksti, bukses), kā arī uzlikt K68 karburatoru pašreizējā K36 vietā, bet vai tad nav jāliek ieplūdes kolektors no 5 Jupitera un vai to vispār var izdarīt?
Kur labāk meklēt virzuļus, Ādažu meistaram prasīt, pirkt kādi nopērkami vai mēģināt atrast krievu ražojuma?
Varbūt kādam ir kādi krāsas kodi Zilajai un baltajai krāsai, kāda tika izmantota ižam?
Rāmi ir doma krāsot ar pulverkrāsu, jo lētāk, un manuprāt, labāka mehāniskā izturība, pārējo gribās ar auto krāsu, jo cik esmu lasījis, pulverkrāsa beigās nebūs tik spīdīga un izskatīga.
Bet kā būs ar krāsas toņu atšķirību pulverkrāsai un auto krāsai?
Labprāt uzklausīšu ieteikumus un komentārus par krāsošanas darbiem.
Izskatās labi saglabajies gadījums, hromi bildēs šķiet ideāli.
Rāmi krāso vien ar to pašu ar ko pārējās detaļas, jo citādi diezgan ticami redzēs toņu atšķirību, kā arī nav jau tik traki ar to krāsas nosišanu no rāmja.
Krāsu kodus vislabāk meklē pēc parauga uz kādas detaļas. Noteikti mocī ir kādā saules neapspīdētā vietā palicis laukums, kur krāsa ir kā no rūpnīcas.
Izskatās labs eksemplārs! Prieks, par katru, kurš tiek sakopts, to smuko ižu ir gaužām maz.
Par to iešanu/neiešanu. Arī man ar Ju5k bija līdzīgs niķis. Motocikls bija stāvējis kaut kādus gadus, sakārtoju un uzpucēju uz TA, braucu, bet motors 4. ātrumā nevelk nelūdzams un pret kalnu pat 3. ātrumā ne un pēc mirkļa apstājas, labais cilindrs tad iet, tad neiet. Kad padziest, motocikls atkal kādu brīdi iet, līdz neieliek 4. ātrumā vai nedabū kalnu.
Izbakstījos visādi, samainīju spoles vietām, jaunas sveces, svečvadi. Pieregulējot to plāksnīti starp karburatoru un ieplūdnieku uz liesāku, labais cilindrs sāka vairāk iet nekā neiet, tomēr tāpat pie slodzes neiet. Svece slapja, ārpusē dzirkstele ir, iekšā nav. Beigās, pētot elektroshēmu kopā ar vecotēvu, pieredzējušāku Iž braucēju, nonācām pie secinājuma, ka vienīgā lieta, kas vēl aizdedzes shēmā ir palikusi nesamainīta ir kondensators pie aizdedzes labajam cilindram. Nomainot to, motocikls iet un jau ir noripojis ap 500km pēdējā mēneša laikā bez nekādām problēmām.
Šī pastāsta morāle ir: ja ar degvielu kārtībā, ej cauri shēmai un skaties, kurš no mezgliem, pat vissīkākais vadu savienojums, var radīt problēmas.
Pēc bildēm raugoties, ļoti labs eksemplārs. Interesanti piedzīvojumi jau pieredzēti Pārvietojoties ar seno tehniku laikam jāmācās pacietība un samierināšanās. Pēc bildēm šķiet cita pilsēta, bet baigi līdzīgu - 3.jupīteru ar blaķeni redzēju nesen Liepājā, neminos tik vai blaķene ar bija no 2. paaudzes jeb 3. !?
Lai pacietība skrūvējot, lai detaļas izdodas pareizās atrast
Es visas detaļas, izņemot bāku(buktēta), krāsoju ar pulverkrāsu. Moci taisīju braukšanai, ne plauktam un rezultāts mani ļoti apmierināja. Iesaku pulvērkrāsotāju no Apes(26199898), nedaudz dārgāk kā piemēram A-moto, bet kvalitāte ļoti laba- mocis spīd un laistās.
Man ļoti slikta pieredze ar tiem K karburatoriem, nopirku divus jaunos Pekar karburatorus motaki.ru- ar abiem problēmas(tek, nevar noregulēt utt). Savam uzliku Aliexpress 25eur karbiņu un bēdu nezinu, bet tad vajag nedaudz kolektoru pavirpot. Karbiņš smuki paslēpjās zem karburātora vākiem un neviens neko nenojauš.
Vislielākā bēda būs ar virzuļiem- labus atrast būs grūti. Motaki.ru vai Centrāltirgū visi ir diezgan lieli sūdi un ilgi neturēs. Ir vairāki varianti- meklēt vecos virzuļus, pasūtīt jaunus(piem. Wossner, kas būs ļoti dārgi) vai pielāgot motoru Japāņu virzuļiem(jāvirpo cilindri. Par šo tēmu krievu saitos var atrast daudz info). Vēl esmu redzējis, ka ir Krievijā kompānijas, kas piedāvā jaunus virzuļus Ižiem, bet pieredzes nav.
Un visbeidzot, noteikti liec elektronisko aizdedzi. Man ir ļoti laba pieredze ar Vape, kuras tagad var dabūt Jawas veikalā(jau pielāgotas Ižiem). Ir arī krievu ražojumi, bet ar tiem pieredzes nav.
Un man liels prieks par jebkuru jaunu Ižistu. Jawas ir par daudz un pārvērtētas
Smuks mocis!
Ķo es pēc savas pieredzes varu ieteikt - ar pulverkrāsu krāsot tikai un vienīgi detaļas, kuras pārkrāsošanas vajadzības gadījumā var paņemt citas. Man pietika ar 2 reizēm, kad bija nepieciešamība pārkrāsot detaļu, kas krāsota ar pulverkrāsu - neviens smilšu strūklas operators jums nebūs draugs, ja aiznesīsiet viņam detaļu ar pulverkrāsu. Ja tā ir nodedzināta (darbs ar degli) tad jā, nav problēmu, bet motocikla rāmi, kurš ekspluatācijas gaitā var prasīt metināšanu vairs tiešām neizvēlēšos pārklāt ar pulverkrāsu. Jā, motora kronšteini, bremžu pedāļi, amortiņu gali - nav problēmu, bet arī tikai tad, ja melni. Stipra akrila krāsa (smago auto līniju) un saglabāta krāsas recepte. pēc 2 gadi uzmaisi 100 gramus un piekrāso noskrāpētās vietas, ja vajag izpūlē un neviens neko nepateiks. Vēl labāks risinājums - poliuretāna. Krāsa, bet tur ir problēmas ar krāsotājiem - vairums negrib ļaities iestāstīšanai, ka tas ir kaut kas labāks un izturīgāks.
Par virzuļiem - man jau apnīk atkārtoties, bet tiešām nesaprotu, kāpēc nekad neviens nepaslavē (izņemot mani un vēl dažus (3) foruma biedrus) un neiesaka Slovāku virzuļus no VilnisT. Izlies jebkādu virzuli, ļoti kvalitatīvi un lētāk kā wossner. Jupim virzuļi ar gredzeniem un pirkstiem jebkurš izmērs ap/līdz 100EUR. nekas nav jāpielāgo, liec un brauc. ir viens t4 buss, kuram šīs fabrikas virzuļi jau kalpo 400 tūkstošu km, man jupiters pa biķernieku trasi skrien 160km/h brīvi un nekad nav ticis piebraukts, nekad nav izrādījis vēlmi ķīlēt.. der padomāt, ne?
Par k sērijas lielajiem karbiņiem - tajā brīdī, kad izbeidz likt tajos tos mēslainos remkomplektus, problēmas pazūd. atliek tikai aiziet uz zāģu remontdarbnīcu un palūgt, lai pielasa tuvāko degvielas padevi noslēdzošo adatu. Bez idiotiska gumijas gredzena, kurš izgatavots no eko materiāliem ar mūsu eko benzīnu kļūst kā puņķi pēc 1 nedēļas ekspluatācijas, ar silikona konusu galā. citu par šiem vecajiem karbiņiem neko silktu nevaru pateikt. noteikti nevajag cerēt, ka jauns karbiņš no motakiem kalpos uzticami. Aizdedze kā jau te teica - tikai un vienīgi Vape un 12V. Būsi priecīgs. Ja ko vajag, raksti.
Lai veicas!
Pirms kāda laika savā īpašumā ieguvu 1973. gada Iž Jupiter 3. Diemžēl komplektācijā ar blakusvāģi no 2. paaudzes.
Mocītis ir nobraucis diezgan maz, jo, kā īpašnieks teica- "parādījās iespēja nopirkt žiguli ar to arī viss beidzās", tā arī mocīts tika iedzīts dziļi garāžā. Diemžēl vecā īpašnieka dēls ir nedaudz pieķēries, mēģinājis uzlabot vizuālo izskatu šo to nokrāsojot, krāsots arī pāri dubļiem un nenoņemot nost krāsojamo detaļu un neko neapklājot, bet nav traģiskākā situācija, es ceru.
Motors strādāja ļoti labi. Pēc 2 nedēļu stāvēšanas pāris reizes uzspiedu pa kurbuli, un ieslēdzot aizdedzi pielēca uz pus kurbuli, strādāja abi cilindri tā kā vajag. Tā kā visas gaismas un bremzes strādāja, nolēmu, ka jādodas uz tehnisko apskati.
Tomēr dienā, kad bija jādodas uz tehnisko apskati, motors galīgi vairs negribēja darboties. Dzirkstele bija galīgi švaka, tā kā līdz šim brīdim nav sanācis regulēt Jupitera aizdedzi, cerēju uz to, ka akumulators izlādējies, nostumjot 100 metrus parādījās dzīvības pazīmes, vēl nedaudz pastumjot pielēca un strādāja viss kā vajag. Paņēmu vienas dienas atļauju un devos ceļā, bet pieveicot 2/3 ceļa (ap 5 km), motors vienkārši noslāpa, tā kā csdd slēdzās ciet pēc 50 min un nebija nekādu instrumentu TA iegūšana atkrita.